26 Mart 2019 Salı

Kutlama, takdir, iltifat, elestiri..

applause ile ilgili görsel sonucu

En son neyi kutladiniz? Ne siklikta kutlama yapiyorsunuz? Neleri kutluyorsunuz?
En son neyi/ kimi hangi konuda takdir ettiniz?
En son kime iltifat ettiniz?
Kutlama, takdir ve iltifatta mi yoksa elestiride mi daha comertsiniz?

Bu sorulara 60 saniye icinde cevap verebildiyseniz lutfen tebriklerimi kabul edin ve siradaki soruyla devam edin.

Takdir, kutlama, iltifat, elestiri kulturel aliskanliklar mi yoksa tamamen kisisel mi?


Kutlama

Benim bu konuda ciddi bir beceriksizligim var. Isin acisi Ingiltere'ye tasinana kadar bunun farkinda bile degildim. Bir hedefe ulasilmasi gerekiyorsa o hedefe ulasana kadar tum gucumu kullanir istedigim sonuca ulasinca da "zaten boyle olmasi gerekiyordu, takdir edecek, kutlayacak ne var ki" derdim. Hatta derdik. (Kocam da benim gibi arizali bu konuda :)
Ne zaman ki burda yasamaya basladik insanlarin herseyi kutladigini gordum. Once cok anlamsiz geldi, sonra sorgulamaya basladim, sonunda da benim bu konuda ciddi bir eksigim oldugunu fark ettim.  Christmas, Paskalya, Anneler Gunu, Babalar Gunu, Halloween, mac donemi derken butun yil birseyleri kutlayarak geciyor. Kirtasiyelerde sadece kutlamalar icin ayri kart bolumleri var. Kutlamalarda verilmek uzere ozel cikolata (Celebrations) bile yapmis adamlar.
Dun aksam Ayhan son 6 ay icinde kutlama yapmamiz gerekip de kutlamadigimiz 9 farkli konuyu listeleyince kendimizi bu konuda egitmemiz gerektigimize iyice ikna olduk.

Takdir

Buraya tasindiktan sonra burdaki insanlar "Iki cocukla sifirdan is kurarak ulke ve hayat mi degistirdiniz, bravo", Turkiye'deki arkadaslarim  "Siz ne basardiginizin farkinda misiniz?" demeye basladi. "Yahu bunda buyutecek ne var ki, amacimiz goc edip duzeni oturtmakti, zorlandik ama oldu iste"derken buldum kendimi. Hadi ben kendimi takdir edemiyorum, bari baskalari takdir ettiginde farkina varayim, I-ih!
Ben ulke ve hayat degistirmeyi takdir etmezken bir baktim burda insanlar en ufak seyi bile takdir ediyor.
Direksiyon hocam doner kavsaktan dogru sekilde dondugum icin arabada konfeti patlatacakti nerdeyse. Yahu ben Turkiye'de 15 senedir araba kullaniyordum zaten, araba kullanmayi bilmiyor degilim ki, simdi  dogru dondum diye bu kadar tezahurata ne gerek var :) Hayir bunu bu kadar takdir ediyorsa direksiyon sinavini gecince ne yapacak acaba diye dusunmedim degil (neyse ki o kismini cok abartmadi, 15 dakika boyunca 30 kere aferin, cok iyiydi, basardin, becerdin, tebrikler dedi durdu :)


Iltifat

En comert olduklari konulardan biri iltifat ve yureklendirici sozler.
Okuldan Ingiliz bir veli "Your English is exceptional" dediginde saka yaptigini dusunmustum. Anadilim olmayan bir dili nasil exceptional konusabilirdim ki! Ingilizce'de tecahul-i arif ya da tesbih-i belig yapamadigim surece o Ingilizce "exceptional" olamaz ki!
Cocuklari daha da cok takdir ediyorlar ve bas laflari "Well done" ve "Good Boy/Girl". Gerci bizim "affffeeerrriiinnn annesinin akilli, tatli, balli kuzusuna," sicakliginda degil ama en azindan frekansi yuksek :) Az once Cinar iki tekerlekli bisiklete biniyor diye yanindan gecen teyze "Aferin sana, harika biniyorsun" dedi mesela, bunu duyan Cinar daha da sevkle bindi bisikletine.

Elestiri

Ozellikle ogretmenlerin tutumlarini gordukce hala cok sasiriyorum. Elestirmek ya da negatif bir sey soylemek yerine hep pozitifin altini ciziyorlar.
Gecen hafta Cinar'in sinif gezisi vardi. Istasyonda beklerken (evet cocuklar geziye ozel servislerle degil toplu tasima ile goturuluyor) cocuklar baska bir trene el sallayip bagirarak gurultu yaptilar (zaten tren istasyonundayiz, gurultulu bir yer, cocuklar eglendi, bagirdi, ne var ki bunda). Tren gittikten sonra ogretmen gayet sakin bir tonda "Trenimizi beklerken sizden beklenen davranis nedir" diye sordu. 5 yasindaki cocuklar parmak kaldirarak soz aldi ve "sessizce beklemek, el sallamak, ziplamamak, bagirmamak" dediler. Ogretmen "Bir sonraki tren gecerken beklenen davranisi sergilemenizi bekliyorum"dedi. Sonraki tren gecerken cocuklar gayet sakin kaldilar, bagirmadilar, kibar kibar el salladilar. Ogretmen "Beklenen davranisi gosterdiginiz icin aferin" dedi. Cocuklar magrur magrur gulumserken biz iki veli, ogretmeni bize cocuk egitimi konusunda ders vermesi konusunda ikna etmeye calisiyorduk :)

Neyse, izninizle ben listemdeki 9 maddeden birkacini kutlamaya gidiyorum, sizlere de kutlama, takdir, iltifatta bolluk, elestiride yokluk icinde oldugunuz gunler diliyorum :))