26 Temmuz 2015 Pazar

Bu nasil okul, nasil egitim sistemi?!

IMG_20150726_141220.jpg görüntüleniyor


Burda okullar tatile girdi. Demir 21 Temmuz itibariyle 6 haftalik tatiline basladi. Okul ve egitim sistemi bizim alistigimiz sistemden cok farkli. Bazi seyler var ki beni gercekten sok ediyor..

- Okul tek katli, siniflarin kapisi dogrudan bahceye aciliyor. Merdiven olmadigi icin itisme kakisma,merdivende yaralanma ihtimali yok.

- Okulda zil yok. Sabah okula gider gitmez bahcede oynamaya basliyorlar, ogretmen sinifin kapisini acmadan sinifa girmek yok. Zil yok ama cocuklarin gozu hep kapida. Oyunun en heyecanli yerindeyken bile kapi acilsa oyunu birakip kosarak sinifa giriyorlar.

- Okulda teneffus yok. Demir ilk basta dersler cok uzun,hic teneffus yok diye o kadar cok sikayet etti ki gidip ogretmen ile konustum. Evet teneffus yok ama bizim bildigimiz gibi 50 dakika ders de yok. Sabah cocuklar sinifa giriyorlar, ogretmen o gun neler yapacaklarini aciklayip gunun planini tahtaya yansitiyor (yazmiyor, projeksiyon bilgisayara bagli). Sonra programa basliyorlar. 20 dakika okuma, 20 dakika hafiza oyunu, 20 dakika islenen konu ile ogretmenin anlattigi hikaye, 20 dakika oyun zamani, 30 dakika konuyla ilgili elisi ve sanat faaliyetleri, oglen yemegi, bahcede oyun zamani , 60 dakika edebiyat ve matematik (en uzun ve ders gibi olan kisim bu) , 25 dakika bilgisayar, 20 dakika islenen konuyla ilgili film seyretme vs..

- Burda anneler cocugu sabah okula birakirken "Iyi eglenceler" diyor, ne eglencesi kardesim burasi ilim irfan yuvasi, cocuk ders ogrensin allame-i cihan olsun. Ben hala kabullenemedim azimle "iyi dersler" diyorum..

- Test, sinav, ezber yok. Konulari iyice anlasinlar diye her tur aktivite islenen konuyla ilgili. Donemin konusu Misir uygarligiydi. Su an Demir Misir ile ilgili benden cok sey biliyor, evde Misirlilarinkine benzer el isi calismalarindan gecilmiyor. Kilden kase de var, firavun terligi de, kedi heykeli de. Muzeye gittigimizde bana Misir tanrilarini Demir anlatiyor. Mumyalamanin detaylarini bile biliyor. Bir aktivite konusu Misir kostumuyle okula gitmekti mesela.

-Okulda sira yok. Masa ve sandalyeler var ama cogunlukla yerde oturarak ders yapiyorlar (bak yine ders dedim, agiz aliskanligi)

- Odev haftada bir kez Cuma gunleri veriliyor ve sonraki Carsamba getirmesi isteniyor. Bu kadar uzun zamani varsa odeve bogun cocugu dimi, yok 1 paragraf yazi yaz, 5 matematik sorusu yap, 10 kelimeyi oku ve telaffuzunu calis. Bu kadarcik odev mi olur, ver soyle bi 40-50 sayfa da cocugun dimagi acilsin!!

- Tatillerde odev yok. Demir bunu soyleyince sen anlamamissindir deyip ogretmene gittim, aramizdaki diyalog soyle gelisti:

            Gizem: Miss Morgan Demir odevini almamis
            Miss M: Okul tatil ya
            Gizem: Evet iste okul tatil ya
            Miss M: Evet okul tatil, o yuzden odev yok
            Gizem: Ama tatilde odev yapacak cok zaman var, niye yok ki?
            Miss M: Ama tatilde dinlenmesi gerek..
            Gizem (icinden) : Miss Morgan sizin bi Turkiye'ye gelmeniz gerek !! Ben ki gecen yaz cocuga verilen 2 koca test kitabi bitsin diye her gun cocuguyla didismek zorunda kalmis bir anneyim, odev vermeyerek benim bunyemi neden sarsiyorsunuz ?!

- Okulda karne yok. Hoppalaaa.. Yillik rapor diye bir sey geldi ustunde 1C,2A,3C vs.. Tabi bilmeyen anne olarak gidip hepsini sormam gerekti. Zaten oncelikleri not vermek ile degil uzun uzun cocugun yeteneklerini,ilgi alanlarini, guclu yonlerini yazmislar.  Demir Ingilizce bilmeyerek okula basladigi icin ogretmen durup durup Demir'i takdir etmelisiniz, cok guzel adapte oldu, Ingilizcesi cok ilerledi diyip duruyor, rapora da hem ogretmeni hem mudur boyle yazmis.



Ben Turk annesiyim canim ogretmenim, matematikten kac aldi ve neden tesekkur almadi sen bana onu soyle :P


 

5 Temmuz 2015 Pazar

Sevgili Hızır, Volume 2 :)







Sevgili Hızır,

Sana "sıkıştık bir geliver" dedim herhalde pek müsait değildin ki beni beklettin ama sonunda geldin, teşekkür ederim :)

Ayhan iş buldu, ben de Çınar ile full time anneliğe geri döndüm. Önümüzdeki macera Çınar ile beraber müşteri gezip satış yapmak :) Yeni satış stratejim, mal almak istemeyen dükkan sahibini ağlayan Çınar ile tehdit etmek. Bence bu yolla bütün pazarı ele geçiririz >:)

Evet çok daraldık, baya zorlandık ama 5 ayda pek çok şeyi yola koyduk. Ev bulmak, taşınmak, bürokratik işlemleri halletmek, Demir'e okul bulmak, Gizem'in işini başlatması, Ayhan'ın işe başlaması derken gerçekten kısa zamanda büyük işler başarmışız. Aferin bize..

Bu tip zorluklarda en kolayı en yakınındakini kırıp korkunu, endişeni, sinirini ondan çıkarmak. En paniğe kapıldığımız ve korktuğumuz anlarda bile bunu yapmadığımız, karı koca birbirimize saldırmadığımız için, birimiz düştüğü anda diğeri onu silkeleyip kaldırdığı için daha da büyük aferin bize. Sanırım evliliğimiz bir sınavı daha atlattı :)

Şimdilik sana teşekkür ediyorum ve uzuuuuunnn bir süre seni çağırmaya ihtiyacım olmamasını diliyorum. Hatta keşke kimsenin sana ihtiyacı olmasa da sen de yaz boyu sahil beldelerinden deniz ve çıplak ayak temalı fotoğraflarını paylaşsan diyorum ;)

Öptüm
Gizem