24 Mayıs 2015 Pazar

Kul sikismadikca Hizir yetismezmis. Hizir nerdesin ?!

Sevgili Hizir,

Ben buyurken icinden cikamadigim bir durum oldugunda annem ve anneannem hep derdi ki "Kul sikismadikca Hizir yetismez".. E sikistik, daraldik, bunaldik, gelmek icin daha ne bekliyorsun?

Ulke degistirmek, hele de bunu iki cocukla yapmak hic kolay degil. Evini, sevdiklerini birakip gitmek bir turlu, gittigin yere alismaya calismak bir turlu..

Bir kere burda hersey cok farkli, Turkiye'de cok kolay halledilen bazi isler burda cok zor, Turkiye'de zor olan bazi seyler de burda cok kolay. Mesela Turkiye'de begendigin evi hemen tutabilirsin ama burda ev bulmak ve kiralamak hem uzun hem zor bir surec. Turkiye'de bir bankaya gidip hesap actirmak 5 dakikalik is ama burda mulakattan gecip 2 hafta bekleyip ancak hesap actirabildik.

Aslina bakarsan geleli 4 ay oldu ve biz baya is hallettik. Ev bulduk, tasindik, Demir'e okul bulduk, burdaki saglik sistemine dahil olduk, banka hesabini actik. Yavas yavas hersey yoluna giriyor derken Ayhan'a is icin soz veren, biz Istanbuldayken Ayhan'i kapmak icin birbiriyle kapisan uc Ingiliz sirketin birden kivirmasi, hem de biz buraya geldikten sonra bunu yapmasi hic hos olmadi.
Bunlardan baska Ayhan'la temasa gecmek icin sapik gibi her kanaldan (eski sirketi uzerinden, LinkedIn'den, Facebook'tan) ulasan, gorusme yapip cok heyecanlanan tipler de birden ortadan kayboldu.

Gecen gun BBC de izledigimiz bir haber diyordu ki Londra finanscilar icin cennet, her finansci basina 1,7 is firsati dusuyor. Bak cok sey istemiyorum, o 1,7nin 0,7sine de raziyim. Burda hayat pahali, para harcarken 4 ile carpmaktan iflahim kesildi. Ayhan ev erkegi oldu, kendini "Ileri cocuk bakim teknikleri ve Ev Idaresi" konularinda cok gelistirdi ki hedefimiz bu degildi.

Hal boyle olunca gelecek korkusu, iki cocukla bu is nereye varacak endiseleri ustumuze cokuyor. Her tur yontemi deniyorum, olumlama, pozitif dusunme, dua.. ama bir yere kadar. Kosullanmisliklarim ve korkularim ustume oyle bir cokuyor ki bazi gunler yataktan cikmasam ve Ayhan harika bir is bulana kadar uyusam diyorum.

Cinar pek bir sey anlamiyor ama Demir bizim gerginligimizi, huzursuzlugumuzu anliyor ve o da endiseleniyor. Cocuklara caktirmamaya calismak da ayri bir yuk.

Sakin sikayet ettigimi dusunme, su hayattaki dusturum "Sikayet edeceksen yapma, yapiyorsan sikayet etme"dir. Bir yola ciktik ve sonuna kadar gidecegiz. ama zaten cok zor bir seye kalkistik sen de bir destek ol, bu duruma acilen bir el ativer lutfen.

Artik en buyuk derdimin sevdiklerimi ozlemek oldugu gunlere ulasmak istiyorum.

Optum,
Gizem

18 Mayıs 2015 Pazartesi

Insan degeri ve is guvenligi kavramlari gercekmis!!

Ingiltere'de insan sagligi, isci guvenligi o kadar onemli ki bazi noktalarda beni hayrete dusuruyor. Bizim gibi insan hayatinin cok onemsenmedigi, devamli is kazalarinin yasandigi, pisipisine insanlarin hayatini kaybettigi ve tum bunlarin "isin fitratindan" oldugu bir ulkeden geliyorsaniz burdaki hassasiyete ve ozene hem saygi duyuyor hem sasiriyorsunuz.

Sokakta yururken sunu gormeniz cok olasi mesela:



Bir binanin tadilati icin kurulan iskelenin insan icin tehdit olusturabilecek kisimlari sari sungerle kaplanmis. Ilk gordugumde anlamadim, ne de olsa biz acikta pasli demir cubuklarin oldugu, tepene her an bir sey dusme ihtimali olan insaatlara alisigiz. Meger  insanlar yururken gorsun ve carparsa yaralanmasin diye sungerle kaplanmis. Uzerinde de denetim notu var, en son ne zaman sungerlerin saglamliginin denetlendigi yaziyor, denetimden gecemeyen insaatlar da cok yuksek cezalar aliyor.

Biz bu guvenlik meselesine alisik olmayip aksi dogrultuda bir taleple gelince cok sasirip kiziyorlar. Banyo gideri tikandigi icin eve tesisatci geldi,yapacagi is elektrik supurgesi gibi bir aletle kuvet giderini vakumlamak. Abinin ustunde calistigi firmanin logosu olan bir tulum ve ayaginda les gibi ayakkabilari var. Aramizda gecen diyalog aynen soyle:

Tesisatci : Merhaba banyo borunuzu tamir icin geldim, banyo ust katta mi?
Gizem: Evet ust katta, ayakkabilarinizi cikarabilir misiniz lutfen, evde emekleyen bebek var da.
Tesisatci: Ayakkabilarimi mi cikartayim?! Asla olmaz, yaptigim is cok tehlikeli, yaralanabilirim.
Gizem: ?!*%^#?

Guzel tesisatci kardesim, senin guvenligin tabi ki onemli ama o les ayakkabilarinin bastigi yerleri yalayacak olan da benim cocugum, onun guvenligi ne olacak?!

Sen o janjanli tulumunla cok kurumsal olabilirsin ama biz Turk tipi, catali gozuken, elektrik tesisatini agzinda kulu dusmek uzere sigarasiyla tamir eden ustalara alisigiz.

Vakum yaparken yaralanmaktan korkuyorsan sana bir Turk ustanin yaninda 15 gun staj yaziyorum, dusuk belli pantalon ve umursamaz tavirlarla donmezsen de ben hicbir sey bilmiyorum :)

Saka maka adamlar cok temiz is yapiyor. Hem is bitince ortaligi temiz birakiyorlar hem de tamir ettikleri sey bazi Turk ustaciklarinki gibi 3 gunde bozulmuyor.

Umarim bir gun bu guvenlik ve kalite standartlari Turk ustalar ve isciler icin de gecerli olur.