22 Kasım 2015 Pazar

Cehalet zor kardes :)

Valla zor..

Daha once duymadigimiz seyleri duymak, anlamak, ogrenmek kimi zaman komik, kimi zaman zorlayici oluyor.

Mesela ben bu yasa gelmisim, hayatimda "cash back" diye bir sey duymamisim. Bizim bu kavramla tanismamiz bir market alisverisinde gerceklesti. Alisverisimizi yaptik, urunlerimiz kasadan gecti, nakit karti kasiyere uzattik, abla karti posa soktu ve bize "Do you want cash back?" dedi. Once yanlis anladigimi dusunup "yok ben kartla odeyecegim" dedim. Kasiyer yine ayni soruyu sordu. Hoppalaaa, cash back ne ola ki?! Standart "bilmiyorsan alma" mantigiyla hayir dedim ama neye hayir dedigimi bile bilmiyorum. Bir sure Ayhan ile aramizda tartisip ne oldugunu anlamaya calistik, anlamayinca supermarkette onumuzdekileri daha dikkatli takip etmeye basladik. Meger cash back suymus; mesela 12 GBPlik alisveris yaptim ve karti kasiyere verdim, eger ayrica nakit para almak istiyorsam cash back istiyorum diyorum. 20 GBP cash back istiyorsam kasiyer karttan 32 GBP cekip bana 20 GBPyi nakit olarak veriyor. Yani market kasasini ATM gibi kullanabiliyormusuz. Once cok anlamli gelmedi ama insani bos yere ATM aramaktan kurtardigi icin birden cok pratik gelmeye basladi.

Bir baska macera restoranda su mevzusu. Bir yere yemege gittik, siparis verdik, bir de su istedik. Garson "tap water or still ?" dedi. Su istiyorum yahu neden birden karmasiklastiriyoruz ki meseleyi.. Ogrendik ki still water sise su ve ucretli, tap water ise musluk suyu ve ucretsiz.

Yalniz bu bilmeyip yanlis anlama konusunda bomba hikaye Ayhan'da. Gecen gun is yerinde bir departmandan cok fazla sey istemesi gerekmis ve bu durum o departmandakilerin hosuna gitmemis ama soylene soylene de olsa yapmislar. Ayhan'in bir is arkadasi da demis ki "Box of roses, chocolate al da insanlara jest olsun". Ayhan da gitmis kutuda gul bulamayinca bir demet gul ve bir kutu cikolata alip ofise geri gelmis. Kapida onu cikolata ve cicekle goren is arkadasi ile aralarinda gecen dialog:

Michael: Ayhan bunlar ne?
Ayhan: Box of roses ve chocolate al dedin ya, onlari aldim
Michael ve kahkahalari: Ayhan, Box of Roses bir cikolata cesidi, insanlarin gonlunu almak istediginde aliniyor.




Benim saf kocam sirkete kiz istemeye gider gibi gidince epeyce makara konusu olmus tabi :)
Hayir benim hayiflandigim, ilgili departman ciceklere de el koyunca cicekleri bana da getirememis:))

Biz biliyoruz da mi oynuyoruz kardesim.. Cicek, cikolata, tap water, cash back derken yasayarak ogreniyor, ogrenirken egleniyoruz iste :)