1 Şubat 2019 Cuma

Gocen cocuklarin degisen aliskanliklari Vol 1:Yemek!

**Yazar Turkce'nin nadide mubalaga sanatindan yararlanmistir, cok da sey etmeyin :)

Yaklasin Turk analari, isyandayim! Gocunce insan bir suru aliskanligini bazen isteyerek bazen de istemeyerek degistiriyor. Yetiskinler olarak yillar icinde bir suru aliskanlik gelistiriyoruz da cocuklara ne demeli. Su dunya uzerinde topu topu 5-10 sene gecirmissin  ne ara ne aliskanligi gelistirdin de simdi onu degistiriyorsun sayin kucuk insan!

Isyanin kime diyeceksiniz, isyanim burdaki beslenme aliskanliklari sebebi ile cocuklarimin degisen yeme aliskanliklarina. Ben Turk anasiyim kardesim, genetik kodumda cocugumu beslemek diye birsey var. O cocuk dengeli beslenecek, saglikli buyuyecek. Serbest gezen tavuklarin yumurtasini' eennnnn organik urunleri, en taze sebzeyi, meyveyi, en hijyenik kosullarda yiyecek! O salata yarim saat sirkeli suda bekleyecek. Her gun sebze, meyve, yumurta, tavuk, et tuketilecek! Ve tabii o tabak bitecek!! Bitirmezse yemekler arkasindan aglayacak!!!

Saka bir yana yemek konusunda pek takintili olmasam da cocuklar ek gidaya gectiginde yemekleri konusunda dikkatliydim. Iki cocugum da evde yapilmis et suyundan mamul taze yapilmis sebze corbasi, anneanne yapimi tarhana ve evde mayalanmis yogurtla buyudu. Ingiltere'ye tasindigimizda kucuk oglum daha 17 aylikti ve hala sebze corbasi yiyordu. O yuzden gelirken yanimda getirdigim en onemli esyalar el blenderi ve yemek tasima termosuydu. Bir gun otobuste giderken bir Ingiliz annesinin Cinar ile ayni yastaki cocuguna verdigi yemek benim hayatin anlamini sorgulamama sebep oldu! Tam oglen saati, Cinar acikti, ben oyun grubundan cikmis haldir haldir eve yetismeye calisiyorum, otobuste Cinar'in pusetinin yaninda bir puset daha var, cocuk Cinar ile ayni yaslarda. Annesi "aciktiysan oglen yemegini vereyim" dedi. Cocuk da evet anlaminda kafa salladi. Benim aklimdan "Kadin sebze corbasini evde isitip yola cikmis demek, otobus giderken yedirmek zor olacak simdi, helal olsun kadina, acaba yogurdu nasil yedirecek" sorulari gecerken kadin cocugun eline icinde 5 evet BES, yaziyla da bes rakamla da 5 tane! marketten alinmis hazir ravioli verdi. Saf ben hala kendi kendime "Bu baslangic herhalde, ana yemek olarak sebze verecek" derken cocuk raviolileri bitirdi. Annesi de oglen yemegin bitti deyip kutuyu kaldirdi. Iste o an o yavruyu pusetinden koparip bagrima basip "Annneeemmmm, yavvruuummm, acsin sennnn, gel ben seni sebze corbalariyla, ev yapimi yogurtlarla, taze sagilmis sutlerle besleyeyimmm" diye feveran edesim geldi!

Yahu atistirma ogunu diye meyveyi kesip soyup yanina alan anayim ben, sen cocuguna cips veriyorsun sayin Ingiliz anasi. Sonra benim cocugum senin yuzunden isyan cikarip cips istiyor.

Cinar'in Ingiliz bir arkadasinin annesi okul sonrasi oglen yemegine davet etti bir gun. Gittik, oglen yemegi diye 3.5 yasindaki cocuklarin onune peynirli sandvic, paketinden ciktigi gibi, yikanmamis domates ve salatalik koydu kadin. Cinar'a yeme desem bir turlu, kadina niye yikamiyorsun desem bir turlu. Allahtan icerden cocugu cagirdi da kadinin gitmesinden faydalanip sebzeleri yikadim. Kadin anlamasin diye kagit havluyla kuruladim da yavrular temiz sebzeler yiyebildi! Kadin geri dondugunde beni elimde kocaman kagit havluyu nereye atacagim diye bakinirken yakalamasaydi iyi olurdu tabi! :P

Burda pek cok farkli mutfak gormek mumkun dolayisiyla cocuklarin yeme aliskanliklari ve tercih ettigi yemekler de degisiyor. Damak tatlarinin gelismesi acisindan iyi ama 5 yasinda bir kucuk insan gelip de "Anne canim ŞUŞi cekiyor, yapsana" deyince insan bir afalliyor tabi. Arkadasim daha istedigin yemegin adina dilin donmuyor, canin nasil cekiyor acaba?! Hem mis gibi kurufasulye pilav var, yaninda da tursu, suşi neymis!

Gecen gun Demir "Anne Chili con Carne yapar misin" dedi, ondan sonra da enchilada yapacakmisim! Yavrum ben size ispanakli borek acsam, ustune de mis gibi ev yogurdu?!
Haftada bir Shrimp Korma ya da Chicken Jalfrezi yemegi yapayimmis efendim! Haftalik menumuze Burrito'yu da ekleyelimmis! Aksam yemeginde Fish Fingers olsunmus! Caniniz bu aksam ne yemek istiyor sorusuna " Ezo gelin corbasi, nohutlu tavuklu pilav,  karniyarik, cacik " diye cevap veren yavrularimi geri istiyorum ben!

Neyse ateste kemik var, kaynamasinin 18.saati doldu, ben gidip altini kapatayim da yavrularima soooyyle icinde butun sebzelerin oldugu bir kis corbasi yapayim! Chili con Carne yapmayi da bir ara ogrenirim artik!