19 Aralık 2017 Salı

Bu pipiyi kestirsek de mi saklasak, kestirmesek de mi saklasak?!

Kemal Özkan hayatını kaybetti! Özal'ın sünnetçisi artık yok



Facebook'ta dahil oldugum, dunyanin farkli yerlerinde yasayan, egitim ve zeka seviyesi yuksek annelerden olusan bir grup var. Farkli bir cok konuda gorus alisverisi ve tecrube paylasiminda bulunuyoruz. Konular cok cesitli, gidilen ulkeye adapte olmaktan, o ulkenin adetlerine, cocuk hasta oldugunda kullanilabilecek ilaclardan Turkiye'de en cok neleri ozledigimize kadar pek cok konuda konusuyoruz ve cogunlukla da bir care veya cikis yolu buluyoruz. Lakin cozemedigimiz ve birkac haftada bir gundeme gelen bir konu var : SUNNET

"Yaptiralim mi yaptirmayalim mi, gerekli mi degil mi, gerekliyse neden gerekli, gereksizse neden yaptiriliyor, insan haklarina aykiri mi, cocugun rizasi olmadan kestirmek dogru mu?" sorular yumagina hala tatminkar bir cevap bulamadik.

Iki cocugunu da  dogar dogmaz sunnet ettirmis bir anne olarak tek derdim cocuklarimin akli ermeden ve travma yasamadan bu durumu atlatmalariydi. Hatta o donem "bebegi sunnet ettirmek ilerde bir soruna yol acarsa seni sorumlu tutarim" diyen esimle de az mucadele etmemistim.

Sunnetle ilgili tokadi iki cocugum da sunnet olduktan sonra bir arkadasimdan yedim ve her halti sorgulayan ben, sunneti sorgulamadigimi fark ettim. Beni sunnetle ilgili uyandiran arkadasim sunu soylemisti :"Dini acidan dusunup yaptiriyorsan adi ustunde, sunnet, farz degil,peygamberinkine benzesin diye yapiliyor (kim gormus ve bu zamana kadar ulastirmissa artik o bilgiyi!) Saglik acisindan yaptiriyorsan cocugun enfeksiyon kapacagini bilmeden yaptiriyorsun, bir gun hasta olursa diye dogar dogmaz bademciklerini aldirmakla ayni sey. Ayrica Allah vucudu bu kadar kusursuz yaratmis da bir tek pipiyi mi yapamamis ki biz sonradan mudahale ediyoruz."
Ben bunun ustune sorgulamaya basladigimda artik cok gecti, bizimkilerin pipisinin yarisi zaten gitmisti!

Turk toplumunda yasayan bir erkek cocugun sunnet olmama ihtimali dusuk, bunun sebebi de koru korune inanip sorgulamama ve mahalle baskisi sanki. Ya da toplum olarak zevk aliyoruz bu durumdan. (Benimkini kesmislerdi, bununkini de kessinler nihahaha! )

Turk toplumunun vagecilmezlerinden biri sunnet / pipi sakalari degil midir? Artan parcayi pilava katin! (Bence senin beynini pilava katalim mercimek olarak, daha besleyici olur!)

Sunnet olunca artik "erkek oldun" denmez mi? (Evet dune kadar pipili bir kizdim bugun erkek oldum dimi!)

Gec yasta sunnet ettirilen cocuklar alay konusu olmaz mi? (Sana artik balta ya da elektrikli testere lazim!) Bu sakayi yapan guzel kardesim bence o balta sana lazim zira burdan bakinca baya budakli bir kutuk gibi gorunuyorsun!


Ilkokulda sinifimda cok yaramaz ve hepimizi doven bir cocuk vardi, baya agir abiydi ve hepimiz tirsardik cocuktan. 5.siniftayken sunnet kiyafetiyle geldi okula, meger daha "erkek" olmamis. Cocugun karizmasi o gun oyle bir yerle bir oldu ki bu yasinda hala toparlanmamis olabilir.

Yahu Kemal Ozkan diye bir celebrity vardi biz cocukken, ona kestirmek lazimdi, butun unluler cocuklarininkini ona kestiriyordu! Sunnet o kadar onemliydi ki sunnetciyi gazetede basbakandan cok gorurduk!

Peki yurtdisinda yasayan cocuklar icin de mahalle baskisi var mi? Evet olabiliyor cunku cocuklar zalim. 2 sene once Demir okuldan aglamakli geldi, arkadasi demis ki "Sen Muslumansin, sunnetlisin dimi?" Bizimki de evet demis. Cocuk da ona "Senin pipinin yarisi yok, senin cocugun olmayacak" demis, Demir de inanmis. Gel de anlat simdi. "Oglum senin tanidigin butun erkekler sunnetli, baban, dedelerin, amcan,dayin.. Hepsinin cocugu var, sunnetin cocuk sahibi olmakla ne ilgisi var" icerikli uzuuuun bir konusmadan sonra ikna oldu cocukcagiz. Hala ara ara "benim cocugum olacak dimi anne?" diye soruyor.

Butun bunlardan sonra bir kez daha anladim ki paha bicilmez seymis bu pipi. Ergen erkekler birbiriyle yaristirinca cok salakca bulurdum ama haklilarmis demek. Birak erkekleri kadinlari bile bagliyormus bu pipi meselesi. Turkiye'de de yurtdisinda da yasasan bir sekilde konu oluyormus, anneler gunlerce bunu tartisip kendilerince dogru yolu bulmaya calisiyormus, kendilerinde olmayan birsey hakkinda konusuyor, dusunuyor, arastiriyormus.

Ne diyeyim Allah pipilere zeval vermesin :)



12 Aralık 2017 Salı

Bir Turk Mahallesi olarak Richmond

Simdi bu konu ve baslik ne alaka derseniz, gecen Cuma oglen saati 5 farkli grubun Londra'nin hiiic turistik olmayan bolgesi Richmond'da Turkce konustugunu duyunca bunu yazmam gerektigini dusundum.

Biz Londra'ya tasindigimizda hangi bolge iyidir, nerde yasanir hicbir fikrimiz yoktu.Ilk birkac hafta once Ayhan, ben, 2 cocuk sonra Ayhan ve cocuklar hasta olunca sadece ben olarak devam eden cilgin ev arama surecimizde Londra'nin nerdeyse tum bolgelerini gezdim, tum belediyelerine gittim. 
Iyi okul, sakin muhit, guvenli bolge beklentilerini bir araya koyunca ev bulmak zor oldu. Iyi okul olan bolgede hirsizlik orani yuksek cikti, guvenli bolge bize hareketli geldi, sakin muhit dedikleri yerler toplu tasimaya bile 20 dakika uzaklikta cikti. Basarisiz gecen ev arama seanslarindan sonra bir arkadasimiz simdi yasadigimiz Richmond bolgesini soyledi de biz kafamizi bir catinin altina sokabildik.

Biz buraya 3 yil once tasindigimizda sadece Oxford Str, Piccadilly, Camden gibi turistik bolgelerde Turkce konusuldugunu duyuyorduk, tabi bir de kuzeyde Turklerin yerlesik oldugu bolgelerde. Evimiz civarinda hic Turkce konusuldugunu duymazken Richmond'in merkezinde kirk yilda bir  duyuyorduk. Bu bolgeye yillar once gelmis Turkler var ancak cok fazla degildi.

Ozellikle son zamanlarda Londra'ya gocen iyi egitimli ve standardi belli bir seviyenin ustunde olan Turkler Richmond'i kesfetti. Iki hafta once konustugum emlakci "Neden bu kadar cok Turk geliyor, gecen ay 15 Turk aileye ev buldum" dedi. "Bunu bana degil ulkenin gidisatina soracaksin" diyemedim :(

Artik parkta, markette Turkce konusuldugunu daha cok duyar oldum. Cocuklari parka goturdugumde Turk bir aileye rastlamam artik cok olasi. 3 yil once Demir okulundaki ilk ve tek Turk cocukken su anda okulunda farkli siniflarda 9 tane Turk cocuk var. Ogretmenleri Ingilizce bilmeyen cocuklar icin Demir'den yardim istediklerinde bizimki pek gururlaniyor. Hem okulun en buyugu hem Turk, ister istemez kol kanat germe moduna giriyor, bu da benim cok hosuma gidiyor. Gecen gun bana soyle dedi: "Anne, 3.sinifa Kuzey adinda bir Turk cocuk geldi, annesini gordum, bence cok tatli insanlar, sen de annesiyle tanis" :) 

Son zamanlarda gelen Turkler bizden daha sansli cunku bolge aramakla ugrasmiyorlar, Richmond'in adi Turkler arasinda duyuldugu icin dogrudan bu bolgeye gelip ev aramaya basliyorlar. Bu gidisle biz Turkler olarak Richmond'i Kadikoy Belediyesi'nin bir mahallesi haline getirecegiz :))