18 Ekim 2015 Pazar

Okulda ilk vukuat!!!

Evet burdaki egitim sistemi cok farkli, mufredat Turkiye'dekinden degisik, ders isleme sekilleri, ogretmen-ogrenci iliskileri hersey benim alisik oldugumdan fersah fersah uzak.

Bu yasima kadar getirdigim kosullanmalarim beni ara sira ters yuz etse de alismaya calisiyorum. Mesela Demir Londra'da, yegenim Derin Istanbul'da 4.sinifa gidiyor. Demir carpim tablosunu hala tamamen bilmiyor ama Derin iskelet sistemi ve kemikleri ogreniyordu gecen hafta.

Her ne kadar Turkiye'deki egitim sistemini gereksiz yorucu ve ezber/sinav temelli bulsam ve islevsel bilgiler yerine cocuklarin beynini copluge cevirdigini dusunsem de bir yanim "acaba Demir geri mi kaliyor" diyor.

Zaten haftada 1 sayfa matematik 1 sayfa Ingilizce odevi var, onu bile yaparken mizmizlaniyor. Gecen gun kendimi Demir'e soyle derken yakaladim: "Alti ustu birer sayfa odevin var, ustelik cok basit, onu bile yaparken mizmizlaniyorsun, biz senin yasinda bir muslugu acip havuzu 5 saatte doldurmaya calisirken diger muslugu acip ayni havuzu 3 saatte bosaltmaya calisir, ayni anda Ankara'dan 60km hizla bir araba cikarir ve onun Eskisehir'den 20 km hizla gelen araba ile ne zaman karsilasacagini hesaplardik!!" . Cumleyi bitirdigimde gecip giden yillarima ne kadar acisam az olacagini fark ettim. Okul zamani bunca sey ogrendim ama hala aya mekik gonderemiyorum. Hayattaki basarim borek acip acamamamla olculuyor bazi devlet buyukleri tarafindan!!!

Neyse gecen gun Demir okuldan cok stresli geldi, ne oldugunu sordugumda "Sandalyede bagdas kurarak oturdugum icin ogretmen uyardi, ayaklarini yere koy dedi, yapmazsam ceza verecek. Dikkatimi ayaklarimi yere koymaya verdigimde ders dinleyemiyorum, hicbir sey anlamiyorum"

PhotoGrid_1445098907502.jpg görüntüleniyor




DIN DIN DIN!!! CEZA MI!!! BU KADAR SACMA BIR SEBEPTEN MI? BURDA DA MI?

Biz bu sorunu Turkiye'de de yasamistik. Demir dogdugundan beri her yerde bagdas kurarak oturuyor. Koltukta, sandalyede, uyurken, tuvalette.. Istanbul'da ogretmeni hep uyarip ceza ile tehdit ettigi icin gidip konusmus ve "vucuduna zararli , o yuzden duzgun oturmayi ogrensin" diye cok tatmin edici (!) bir cevap almistim. Bu kadar ozgurlukcu bir egitim sisteminde oturma sekli yuzunden nasil ceza verirler bir turlu kabullenemedim cunku ogrenciyken ayni sorunu ben de yasamistim. En sevdigim ogretmenimden "buzdolabindan cikmis pirasa gibi siraya yayilma, dik otur" diye firca yerdim.
Ertesi sabah "Yayilma hakkimiz engellenemez!! Bagdas kurmak hakkimiz soke soke aliriz !!!" modunda okula gidip ogretmene neler oldugunu sordum.

Ogretmenin aciklamasi soyle: "Evet Health& Safety (guvenlik) geregi ayaklari yerde olmali. Acil bir durum olur ve siniftan kacmasi gerekirse zaman kaybetmemeli, ayrica o sekilde oturdugunda dusme tehlikesi var , yaralanabilir. Bircok cocuk oyle oturuyor ve ayaklarinin yerde olmasi gerektigini hatirlatiyoruz ama kesinlikle ceza uygulamasi yok, Demir yanlis anlamis, ben onunla konusup durumu aciklarim"

Ama ben tirnaklarim disarda cemkirmeye gelmistim.. Birden hersey o kadar mantikli ve anlamli oldu ki bana ogretmene tesekkur etmekten baska bir sey kalmadi :)

Yeni sloganim "Kahrolsuuuunnn baagdaass, yaaasaasiiiinnn Health and Safety" :)






10 Ekim 2015 Cumartesi

ingilizce bilen beri gelsin..

english speaking ile ilgili görsel sonucu


Vallahi gelsin..

Ayhan ile tasinmak icin Ingiltere'yi secme sebeplerimizden biri ikimizin de Ingilizce biliyor olmamizdi. Fransa'ya gidelim desek Ayhan Fransizca bilmez, Almanya desek ben Almanca bilmem. Daha fantastik bir hareket yapip Finlandiya'ya gocsek dedik sonra o kadarina cesaret edemedik :) Zaten yeni ulke, yeni kultur, yeni insanlar derken bir de yeni bir dille ugrasmanin fazla gelecegine karar verdik. 

Ikimiz de Ingilizcemize guveniyoruz, yillarca kolejde ogrenilmis ustune calistigimiz islerde bolca yazisma, toplanti, konusma, sunum vesilesiyle pratik yapilmis, Lost olsun Game of Thrones olsun muhtelif diziler Ingilizce takip edilmekte, e tamam o zaman Ingilizce ile bir sorun yasamayacagiz..

Biraz kaba olacak ama Nah yasamayiz efenim!!

Arkadas bizim okulda ogrendigimiz kitap Ingilizcesi, is geregi kullandigimiz son derece resmi ve kuralli yazisma dili. Burda sokakta yani gercek hayatta oyle konusulmuyor ki. 

Mesela "How are you" nun cevabini "fine thanks and you?" olarak bilmisim bugune kadar, adam cevap olarak "Good good" deyince bir afalliyorum. 

Sabah sokakta karsilastigim insanlara "Good morning" diyorum ama onlar sadece "morning" diye cevap veriyor. "Evet canim, sabah, ben de farkindayim ve gunaydin diyorum, sen niye bana sabah diyosun" diye soramiyorum tabi.

Bir "cheers" var ki her derde deva, bir nevi bizim "eyvallah", her boslugu dolduruyor. Tesekkur etmek icin, merhaba demek icin, vedalasmak icin, ozur dilemek icin vs kullaniliyor. E ben bu yasima kadar "cheers"i "serefe" diye bilmisim. Biri "cheers"dediginde hala gayri ihtiyari etrafimda kadeh ariyorum :)

"Mate" ayri bir vaka. Ben Turkce'sini "dostum, birader" olarak biliyorum bu nedenle de bizim sokagin postacisinin beni her gordugunde bana "cheers mate" demesini hala anlayamiyorum. Hayir postaciyla "Eyvallah birader" seviyesine ne zaman geldik onu da hic anlamadim ki?!

Gunluk dile alismaya baslasam da hala Ahmet Hamdi Tanpinar kitabindan cikmis bir karakterin Turkce konusmasi gibi konusuyorum.

Postaci:Naber birader
Gizem: Iyiyim efendim, zati alileriniz nasillar, afiyettesiniz insallah.
Postaci: ?! 

Ote yadan bir de aksan meselesi var. Cesit cesit insan oldugu gibi cesit cesit de aksan var. Biraz koyu aksanli birine denk gelince dagiliyor insan. Yuz yuzeyken gene mimik ve jestlere anlam yukleyip bir anlam cikartilabiliyor ama telefon konusmalari kabus olabiliyor.

Ilk geldigimizde sigorta yaptirmak icin Irlandali bir sigortaciyla telefonda konusmak zorunda kaldim, kadinin aksanindan hic bir sey anlamiyorum. Yavas konusmasini rica ettim, yavas konustu ama cumlenin yarisini yutuyor. Ablacim  ben senin midenin derinliklerinden o kelimelerin yarisini nasil cikarayim !!! Bir de ustune hukuki sorular geldi ben iyice koptum. Kadini anlayamadigim icin policeyi yaptiramadim, hirsimdan telefonu kapatip agladim!! Sonradan ogrendim ki Irlandalilar aksanlariyla unluymus!!!

Yine ilk zamanlarda markette biri bizimle muhabbete girdi, adam bayagi konustu guldu gitti, adam gidince Ayhan "ben anlamadim adam ne dedi" diye sordu, "ben de anlamadim ki" dedim, Ayhan da "niye kafa sallayip siritiyosun o zaman" dedi. Sekerim o benim can kurtaran simidim. Hala bir sey anlamadigim zaman suratima salak siritisimi koyup kafami salliyor ve adamin bana kufur ediyor olmamasini diliyorum :)

Sevgili Ingilizce egitim veren okullar, mesajim size;  birakin Mr and Mrs Brown'i, cocuklara postaciyla nasil konusacaklarini ogretin. Her yil ana babalarin bilmem kac bin TLsini alip da o cocugu sokakta konusacak hale getiremiyorsaniz kitaplarinizi da alin gidin!