28 Nisan 2016 Perşembe

Bu Ingilizce eksik..





Vallahi eksik billahi eksik..

Tamam bu Ingilizler pek cok seyi guzel yapiyor. Kurali, kaideyi, guvenligi dikkate almislar, duzeni ozenle kurmuslar ama su Ingilizce'yi yapamamislar :)

Benim kadar cok konusan, sokakta ona buna laf atan, selam veren (yasliligimda bizim mahallenin cok konusan delisi kim olacak bence simdiden belli:)) bir insan olarak, Ingilizce ihtiyacimi karsilamiyor.

Misal sokaga cikiyorum, copcu copleri topluyor, bir "Kolay gelsin" denmez mi? E denir tabi, anamiz babamiz oyle ogretti de diyemiyorum. Nasil soyleyecegim ben kolay gelsini. Sozluge bakiyorum "May it be easy" diye ceviriyor , o da bana "chicken translate" gibi geliyor. Hic kimsenin de boyle dedigini duymadim zaten, ben desem garip garip bakarlar eminim.

Bir Hirvat arkadas caya davet etti, bir suru kek ve pasta yapmis. Eline saglik diyemedikten sonra ne anlami var. Thank you mu diyecegim. Tamam diyeyim ama o zaman duygumu disa vuramiyorum ki.

Bir Cek arkadasim yaptigim pogacayi cok begendi, ben ona dolu dolu "Afiyet olsun, kaymak, bal, seker olsun, yarasin" demek istiyorum, dedigim tek sey "enjoy". O ne ya..Enjoy neymis, bi kere kelime kisa, o kadar kisacik kelimeyle ben nasil anlatirim butun demek istediklerimi.

Baska bir arkadasimin 3 cocugu var ve annesi ya da kayinvalidesi geldikce cok seviniyor, gittiklerinde de cok uzuluyor. Gecenlerde annesi gitti, uzgun uzgun sohbet ediyoruz, kadina bir "Allah kavustursun" diyemedim. O zaman da sohbet ve duygu eksik kaliyor gibi hissediyorum.

Bir "Cheers" icat etmisler, her yere oluyor. Otobuste birine yer veriyorum "Cheers" diyor, dukkandan cikarken kasiyer "Cheers" diyor, icki icerken "Cheers", yururken adama carptim "Cheers", telefonu kapatirken "Cheers". Bize okulda Cheers i serefe manasinda ogretmisler, beynim diger kullanimlari hala kabul edemedi. Halbuki gayet joker bir kelime, bizim Eyvallah gibi. Iyi gunler, merhaba, onemli degil, tesekkur ederim, ozur dilerim, serefe hepsi Cheers. Bak ben guzel Turkcemle 6 farkli deyis soyluyorum bunlar anca Cheers..

Bir Turk arkadasim yeni dogum yapti, esi Turk olmadigi icin Ingilizce konusuyoruz. 3 gundur cocugu arayip tebrik edemiyorum cunku 3 gundur ne diyecegimi dusunuyorum. Kuru kuru tebrikler mi diyecegim. Halbuki bunun "Anali babali buyusun"u var, "Allah bagislasin"i var, "Gozunuz aydin"i vaaarrr.. Onlari diyemedikten sonra "Tebrikler" neymis..

Eeeeyyy Ingilizce!!! Duyguyu veremiyorsun, hele ki benim kadar coskulu bir insan icin hic veremiyorsun!!

Cheers





16 Nisan 2016 Cumartesi

Geri donmek !!!

geri donmek ile ilgili görsel sonucu






Cok sevdigim bir arkadasim,esi ve oglu Ingiltere'den Turkiye'ye donme karari aldi ailelerine ozel bir sebepten oturu. Bizim bir bucuk sene once yasadigimiz sureci simdi onlar tersine yasayacak. Arkadasimla sohbet ederken fark ettim ki bizim buraya gelirken yasadiklarimiza benzer zorluklari simdi onlar geri donerken yasiyorlar. Herkesin, baskasinin hayati ve karari hakkinda bir fikri var ve bunu kendisine sormasan da futursuzca paylasabiliyor.

Bu sohbetten yola cikarak size "Geri Donen Birine Nasil Davranilir" rehberi hazirladim, buyrun burdan okuyun :)

Geri donen birine sunlar SOYLENMEZ:

-  Ingiltere birakilip Turkiye'ye gelinir mi? 

  Gercekten mi?! Biz aslinda o kadar gerizekaliyiz ki dusunemedik!! Arkadasim, bu insanlar okumus, yazmis, hayat tecrubesi biriktirmis insanlar. Gayet de akillilar cok sukur. Kendileri icin bunun iyi olduguna karar vermisler ki boyle bir aksiyon almislar. Sana ne!

- Turkiye'de her gun baska bir olay oluyor, bak sana gazete haberleri gondereyim, sen de gor, gor de gelme, geliyorsan da neye geldigini bil.

Bir insanin baska bir ulkede yasamasi demek Turkiye'ye dair hicbir sey bilmedigi anlamina gelmiyor zeka kupu insan! Butun sevdikleri orda oldugu icin gundemi istemese de takip etmeye devam ediyor.  Hatta orda zirt pirt yayin yasagi geldigi icin yutdisindaki BBC'den CNN'den ZDF'den TV5'den senden daha cok haber aliyor olabilir. Ayrica hani "neye geldigini bil" diyorsun ya, ben zaten o topraklardan ciktim, serbetliyim, neyin ne oldugunu biliyorum, bana felaket tellalligi yapma.

- Eeee kolay degil tabi baska ulkede tutunmak, siz kolay mi sanmistiniz!

Kina ister misin guzel kardesim, munasip bir yerine yakarsin! Gittim, tutundum simdi de birakmaya karar verip geri geldim sana ne, keyfimin kahyasi misin?

-Ben de isteseydim yurtdisinda yasardim ama sonunda buraya gelecegimi biliyordum o yuzden gitmedim.

Bravo! Insanin kendini bilmesi guzel sey de sana senin durumunu sormadim ki ben. Madem firsatin vardi gitseydin o zaman.

-Ben olsaydim hayatta geri donmezdim!

Hay agzina saglik, ne guzel dedin, "Ben olsaydim". E sen ben degilsin, ben de sen degilim, o zaman bos konusmaya gerek yok.

-Bunca yilinizi yaktiniz, elinizin tersiyle ittiniz!

Hayat tecrubelerden ibaret. Hicbir seyi yakmadim aksine pekcok deneyim biriktirdim, buyudum, olgunlastim. Ayrica hayatta hicbir sey geri donussuz degil. Bugun bunu yaparim yarin hayat bambaska kosullar getirir gene basar giderim. Sen de korkma kendine koydugun duvarlardan, cik bakalim konfor alaninin disina, biraz sarsil, korkma, buralar cok guzel.

-Bence..

Ya bosver "bence"yi. Bu benim hayatim, sen senceyi sana sakla ve ben sormadan da benimle paylasma. Biraz calissan yapabilirsin aslinda!!


Geri donen birine sunlar SOYLENIR:

- Hosgeldin
- Nasil yardimci olabilirim
- Sen kendin icin en dogru karari vermissindir
- Kolay gelsin
- Cay koyayim mi?

Sen kendini biliyorsun guzel arkadasim, yolunuz acik, isiniz rast, huzurunuz daim, sagliginiz tam olsun. Londra'da size her daim acik bir kapi, her daim kaynayan cay var.